Onderhoud aan de kerk

Een mooi orgel was het doel de restauratie. Maar de vernieuwing van de kerk in 1962 en de reparatie van het dak in 1979 hadden geleerd dat werkzaamheden aan het interieur van de kerk niet goed zijn voor de staat van het orgel. Het lag daarom voor de hand ook al een aantal werkzaamheden aan het interieur van de kerk te verrichten in de periode dat het orgel gedemonteerd was. Het plafond, de ramen en de muren waren dringend aan een goede opknapbeurt toe. Ook kon een aantal leidingen die in het zicht lagen nu netjes in de muren worden weggewerkt. Daarnaast werd het plafond onder de balustrade van het orgel vernieuwd, kwam er een nieuwe trap naar het orgel en werd daarbij ook een leuning aangebracht.

Een commissie van kleuradviseurs boog zich over de nieuwe kleurstelling van de kerk en koos voor historische kleuren, die ook vóór de verbouwing van het interieur van de kerk in 1962 in de kerk aanwezig waren. Boven het verlaagde plafond in de hal voor in de kerk was nog een deel van het plafond van voor 1962 te zien. Ook werden daar nog enkele oude ornamenten van het plafond aangetroffen, die daar na de verbouwing van 1962 niet waren verwijderd. Op basis van een foto van de kerk voor 1962 werd het schilderwerk aan het plafond verricht. De lichtblauwe kleur van het plafond verdween. De kerk kreeg een nieuwe warmere sfeer en er werden versieringen op het plafond geschilderd.

Aanvankelijk werd voorgesteld het orgel weer rood te verven. Dit leek echter een te overheersende kleur te zijn. Het bestaande wit bleek rustiger te zijn. Alhoewel in de zestiger jaren het wit werd gebruikt om het orgel meer te laten spreken bleek het nu een omgekeerde redenatie te zijn.

Alhoewel een deel van de werkzaamheden door betaalde vakmensen werd uitgevoerd, zorgde een groot aantal vrijwilligers voor de voorbereiding van de werkzaamheden en voor het verrichten van allerlei andere werkzaamheden als het schilderen van grote vlakken, het schilderklaar maken van de ondergrond en het opbouwen van de steigers. En uiteraard het wekelijkse schoonmaken van de kerk voor de zondag.

De vrijwilligers waren dermate enthousiast bezig dat ook een deel van de buitenkant van de kerk onderhanden werd genomen. De kozijnen en andere geschilderde vlakken werden geëgaliseerd en geverfd.