De orgelbouwer Nijsse

Orgelbouwer A. Nijsse & zn bestaat ruim 50 jaar. De vader van de huidige eigenaar (René Nijsse) startte per 1 maart 1947 het bedrijf op. Hij had daarvoor al wat ervaring opgedaan met het onderhoud van het orgel van de Gereformeerde Gemeente in zijn eigen woonplaats (Wolphaartsdijk). Dit in 1939 opgeleverde electro-pneumatische orgel had nogal wat problemen en de orgelbouwer was door de oorlog niet in staat om de problemen op te komen lossen. Hierdoor was men op eigen oplossingen aangewezen.

In het begin was het voor de nieuwe orgelmaker moeilijk om aan voldoende werk te komen en voldoende deskundig te worden. Ook krijgt een beginner vaak de moeilijke opdrachten, die een ander juist afwijst. Nijsse sr. slaagde er echter in, met hulp van dhr. van de Bijlaard, deze werkzaamheden uit te voeren. Dhr. van de Bijlaard was chef bij orgelbouwer Dekker in Goes. Deze firma had haar activiteiten na afloop van de 2e wereldoorlog gestaakt. Van de Bijlaard droeg aan Nijsse sr. zijn kennis over en betekende zodoende veel voor hem.

Naast het onderhouden van kerkorgels, repareerde Nijsse sr. ook harmoniums. Om zijn inkomsten aan te vullen maakte hij tekeningen. Het duurde tot 1973 voordat Nijsse zijn eerste nieuwe orgel bouwde. Dit werd gebouwd voor de Gereformeerde Gemeente van Katwijk.

In 1980 kwam René Nijsse (1960) full-time in de zaak van zijn vader werken. Hij had daarvoor een jaar bij pijpenfabrikant Stinkens in Zeist gewerkt om het intoneervak te leren. Zijn vader kreeg door de komst van René de mogelijkheid om een stapje terug te doen. Het was daarom tijd voor bezinning op de toekomst. Vader was ambachtelijk begonnen en had het vak in de praktijk geleerd. René wilde het bedrijf verder professionaliseren. Dit deed hij door enerzijds standaardwerken op het gebied van orgelbouw door te nemen, en anderzijds goed te kijken en te luisteren naar orgels van andere bouwers. Ook maakte hij dankbaar gebruik van de adviezen die verschillende orgel-adviseurs hem gaven. In de jaren ’90 sloot Nijsse zich aan bij de Vereniging van Orgel-bouwers in Nederland (VON).