Joop Holtkamp

Joop Holtkamp werd op 20 mei 1952 in Apeldoorn geboren als zoon van Klaas Holtkamp en Lodewijka Holtkamp-Hesseling. Rond zijn 8e verjaardag verhuisde hij naar Vaassen, waar zijn moeder een praktijk begon als verloskundige.

Al op 6-jarige leeftijd volgde Joop orgellessen bij dhr. Zwerus. Na zijn verhuizing naar Vaassen volgde hij lessen bij Heymen van ’t Einde. Na ongeveer 2 jaar stopte hij echter wegens gebrek aan motivatie. Op de HBS werd de interesse van Joop opnieuw gewekt door een klasgenoot, die al als organist in kerkdiensten mocht spelen. Joop besloot daarom opnieuw les te nemen bij Heymen van ‘t Einde. Van hem kreeg hij toestemming om te studeren op het orgel in de Hervormde kerk en Joop mocht hem af en toe waarnemen. In het midden van de 70er jaren werd Joop enkele jaren organist van de Hervormde wijkgemeente Berg en Bos in Apeldoorn, die toen bijeen kwam in het Christelijk Lyceum. Door zijn verhuizing naar Breukelen stopte hij opnieuw met orgelles.

Joop volgde een opleiding tot onderwijzer. Na zijn militaire dienst werkte hij in Breukelen aan de Agrarische school en woonde hij gedurende 3 jaar in Maarssen. In 1980 kwam hij terug naar de Veluwe, ging wonen in Apeldoorn en werkte aan wat nu christelijke scholengemeenschap Sprengeloo heet.

In 1979 trouwde hij met Alida de Haan, afkomstig uit Gouda. Ze kregen vier kinderen: drie zonen en een dochter.

Na terugkomst in Apeldoorn was Joop van 1981 tot 1984 organist in de kapel in Hoog-Soeren. Van 1985 tot 2000 was hij organist van de Hervormde wijkgemeente Sion in Apeldoorn. Daar was hij betrokken bij de vervanging van het versleten Dekker-orgel door een historisch Bätz-Witte-orgel. Joop raakte ervan overtuigd, dat alleen met gedegen studie het maximum uit zo’n orgel gehaald kan worden. Daarom ging hij studeren bij Rudi van Straten (Rijks-orgeladviseur). Begin 90er jaren volgde hij de studie Kerkmuziek III en behaalde het diploma, met de daaraan gekoppelde officiële bevoegdheidsverklaring van de Raad voor de Eredienst. Verder studeerde hij bij Koos Kramer en, na diens (veel te vroege) overlijden, Jan van Gijn.

Joop was van 1995 tot 2001 organist in Vaassen.

Op dit moment is Joop organist in de Wilhelminakerk in de Beemte, waar na de sluiting van Sion het Bätz-Witte-orgel is geplaatst.