Voorwoord Van ’t Einde

Gods schepping

De wereld is geschapen door Gods hand.

Als de natuur ontwaakt heeft ieder mens en dier zijn eigen stem en zo heeft ook ieder muziekinstrument zijn eigen klank.
Mensen hebben het altijd prettig gevonden om bij elkaar te komen en met elkaar muziek te maken. Zo ontstonden er orkesten met verschillende instrumenten en klanken. Ook ontstonden zo de koren met hun verscheidenheid aan stemmen. Eerst nog wat onwennig, maar na verloop van tijd werden het vaste groepen met verschillende instrumenten en stemmen. Ook kwamen er componisten die voor deze koren en orkesten de muziek schreven.
Het orgel is eigenlijk een groot orkest dat is samengesteld uit strijkers, houtblazers en koperblazers. Een orkest dat tegenwoordig in veel kerken is te vinden. Een groot orgel, als dat van Vaassen, heeft honderden pijpen. Sommige ervan zijn erg kort en klinken hoog. Anderen zijn weer lang en klinken laag.
Als de organist gaat spelen klinken alle tonen van het orgel uit de verschillende pijpen en dragen elk voor zich bij aan de mooie en afwisselende klank van het orgel. We mogen dan ook blij zijn met zo’n mooi mechanisch orgel in onze kerk.
Ook hulde en respect voor de schrijver van dit boek. Het is prachtig om al deze gegevens zo bij elkaar te zien. Niet alleen in dit boek, maar ook op de CD die bij het boek hoort.

Heymen van ’t Einde,
Organist van de Hervormde gemeente van Vaassen