Permanente kerkdienst houdt ruiming niet tegen

HEERDE (ANP) – Ondanks de permanente kerkdienst, zijn de dieren bij hobbyboer Wiegman in Heerde vanmorgen toch geruimd. De familie had een compromis gesloten met de Rijksdienst voor Keuring van Vee en Vlees (RVV). Als de dieren op een waardige manier zouden sterven, konden de werknemers van de RVV hun gang gaan.

De familie is overstag gegaan nadat de hoofdofficier van justitie in Zutphen gisteren had aangegeven dat de dieren ook weg konden worden gehaald zonder de kerkdienst te verstoren. Daarmee zou artikel 145/146 van het Wetboek van Strafrecht niet worden overtreden. Hierin staat dat het hinderen of verstoren van kerkdiensten verboden is.

De dieren zijn niet levend afgevoerd in veewagens, maar kregen van de RVV rond negen uur op het erf een dodelijke injectie. Daarvoor had een groepje mensen in een kring bij de stal religieuze teksten opgezegd. Vervolgens had dominee J. Bok van de vrijzinnige kerk van Vaassen en Apeldoorn de veertien geitjes en schapen en twee hangbuikzwijntjes gezegend. Daarmee was de kerkdienst beëindigd.

Maandagmiddag was dominee Bok een permanente dienst begonnen als protest tegen het ruimen van gezonde dieren op het bedrijf van Wiegman, dat in de mkz-driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle ligt. Het bedrijf is een van de laatste in de driehoek die zijn geruimd.

Ondanks de ruiming gaat de openluchtdienst in de weilanden bij de familie Wiegman die voor Hemelvaartsdag gepland stond, gewoon door. Gisteren nodigde ds. Bok, ook een van de oprichters van de Stichting Boer en Vee, daarvoor “heel Nederland” uit.

Reformatorisch Dagblad, 23 mei 2001