Verval van het orgel (1965–2001)

Orgel op nummer 1 in de hitparade

De meest onwaarschijnlijke nummer-1-hit van 1970 is Mijn gebed van de zanger die zich DC Lewis noemde. De hoofdrol in dat novelty-nummer is weggelegd voor een kerkorgel, bespeeld door Feike Asma.

Mijn gebed klinkt inderdaad als een religieuze smeekbede; de tekst van Gerrit den Braber is al even wonderlijk als het succes. ‘Ben niet hervormd, oh Heer. Niet katholiek. Ik kom alleen maar Heer, voor de muziek’, oreert ‘DC’, achter wie de Arnhemse zanger Ruud Eggenhuizen schuil ging.

Hij zong het lied voor het eerst op oudejaarsavond 1969 in het tv-programma Voor de vuist weg van Willem Duys, waarna het een instant-succes werd. Vier weken op nummer 1 en op zes in de Top-100 van dat jaar. De tekst verscheen in menig kerkblad en werd een schoolvoorbeeld van poplectuur, die begin jaren zeventig het altaar had veroverd.

Voor Eggenhuizen werd het succes van Mijn Gebed een nachtmerrie. Hij kreeg het stempel ‘relizanger’ opgedrukt. Hij wilde zo graag als zanger doorbreken, maar ze wilden hem daarna alleen nog maar op begrafenissen hebben.

Citaat uit de Amersfoortse Courant 13 januari 2002.